Blogosfera

Jerzy Kotlęga: Autopromocja za publiczne pieniądze!

Data dodania: 2012-06-07 17:25

W województwie zachodniopomorskim rusza właśnie kampania reklamowa promująca „liczne sukcesy” rządzącej tu koalicji PO – PSL. Będziemy sycić nasz wzrok widokiem zdjęć różnych inwestycji powstałych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego. Za 470 tys. zł wynajęto 125 billboardów, dwie reklamy wielkopowierzchniowe - 400 m² w Szczecinie i 100 m² w Koszalinie. Pojawią się też płatne reklamy w mediach. Według wicemarszałka Andrzeja Jakubowskiego reklama ta jest potrzebna ponieważ przechodzący obok tych inwestycji „ludzie nie zauważają inwestycji, a mnie mylą z wojewodą” (za Gazetą Wyborczą). Marszałek Jakubowski chce być bardziej rozpoznawany? Sam potwierdza, że chodzi tu o autopromocję. Trzeba to jasno powiedzieć, rządząca w województwie koalicja PO-PSL trwoni publiczne pieniądze na swoją kampanię wyborczą. Rozrzutnie traktuje się fundusze unijne. To nie są pieniądze niczyje. Polska też musi łożyć do budżetu UE. Po stronie wydatków beneficjenci muszą mieć także udział własny – a to są już środki budżetowe.

Mieszkańcy naszego województwa, zdaniem władzy (PO-PSL), nie wiedzą jak im tu dobrze się żyje, trzeba ich zatem o tym poinformować i to najlepiej poprzez drogie billboardy i reklamy.  A może trzeba udowodnić, że środki unijne wydawane są zasadnie i z sensem? Dlaczego? Czyżby nie było widać efektów działań inwestycyjnych? Jest jednak inaczej. Ten kto chce, potrafi ocenić zmieniającą się przy pomocy środków unijnych rzeczywistość. Nie potrzeba wydawać niemal pół miliona złotych na propagandę sukcesu. Sądzę, że celem nadrzędnym są tu tylko sondaże i słupki poparcia, a te można „pielęgnować” właśnie poprzez propagandę sukcesu i kampanię reklamową (tak naprawdę kampanię wyborczą) za publiczne pieniądze. Podobną w tonie kampanię reklamową realizował w 2010 roku także poprzedni marszałek z PO Władysław Husejko. Za publiczne pieniądze wydano wówczas „Informator Budżetowy" w całości poświęcony... marszałkowi województwa Władysławowi Husejce. Wydano na ten cel kilkadziesiąt tysięcy złotych
Nie może być tak, że można wydawać publiczne pieniądze na własną promocję i być całkowicie bezkarnym. Polska musi być państwem prawa. Politycy powinni ponosić osobistą odpowiedzialność za marnotrawienie publicznego grosza.

Jerzy Kotlęga

P.S. Zlikwidowane właśnie w wielu miastach naszego województwa biblioteki mają przynieść marszałkowi około 800 tys. zł oszczędności.

Zobacz profil polityka: Jerzy Kotlęga